Viime talvikaudenhan vietin Thaimaassa työskennellen freelancer-kouluttajana Raya Diversilla kolmessa kohteessa Khao Lakissa, Ao Nangissa ja pisimmän ajan Koh Lantalla. Asiakkaana oli 99% suomalaisia turisteja ja vain muutama muun kansallisuuden edustaja. Vaikka elämmekin selvästikin lama-aikaa, matkustavat suomalaiset edelleen paljon Aasiassa ja haluavat lomaltaan enemmän kuin pelkästään istua hiekassa, vetää cocktail-överit ja shoppailla. Varmaan näitä ”laspalmas”-turisteja vielä löytyy, mutta jos lähdetään yli tonnin lomareissulle niin kännit, rusketuksen ja piraattivaatteet voi hankkia halvemmakin. Eli se mitä tässä yritän sanoa; Ihmiset sukeltavat, käyvät kurssin ja sukeltavat tai ihan vaan snorklaavat lomallaan edelleenkin.
Miten tämä sitten liittyy Go Downiin? Noh, en ole lähdössä freelanceriksi tulevana talvikautena mihinkään, mutta ajattelin huomauttaa, että kun laitesukelluskurssille mennään ”etelässä”, on se 3 päivän pikakurssi. Kouluttajat ja varsinkin suomalaiset kouluttajat ovat luojan kiitos suurimmaksi osaksi tunnollista porukkaa, jotka pitävät edes jonkinmoisesta laatustandardista kiinni, että kurssin suorittaneet osaavat kurssin jälkeen itsenäisesti sukeltaa. Mutta, niin tässä se ’mutta’… PADI -koulutusorganisaation puitteissa voidaan laitesukelluksen peruskurssi hoitaa osissa. Osat koostuvat itseopiskelusta, oppimisen tarkastamisesta tai luennoista, allasosuuksista joissa opetellaan kaikki perustaidot ja lopuksi homma huipentuu avovedessä neljään sukellukseen. Suosittelen talvilomallaan reissuunlähteville ja laitesukelluksesta haaveileville ns. siirtopaperi-kurssia (referral), jossa kaikki muu hoidetaan jo kotimaassa (jopa kirjallinen loppukoe) ja loput avovesisukellukset lomakohteessa ja lomakohteen kouluttaja kortittaa eli antaa siis lopullisen sineetin/luvan sukeltaa. Tällöin jää enemmän aikaa hioa tietoja ja perustaitoja altaalla ennenkuin hyppää veneestä mereen Thaimaassa. Ja kun perusteet ovat kohdallaan, tuntuu sukeltaminenkin mukavemmalta ja turvallisemmalta ja hommasta nauttii suunnattomasti enemmän kuin silloin kun homma on vedetty startista finaaliin helvetinmoista munaravia kolmessa päivässä.
Eritoten suosittelen siirtopaperikurssia perheille, joissa on lapsia. Monesti minulta kysytään mikä on ikäraja laitesukellukselle? Koulutusstandardien mukaan 10 vuotta. Talvella koulutin monta alaikäistä lasta ja nuorta ja myös harrastusseurani kautta nuortenkursseja on tullut vedettyä. 10 vuotias on vielä sen verran pieni, että tiedollisen puoleen on syytä paneutua kunnolla ja antaa lapselle aikaa omaksua ne asiat, jotka monille aikuisillekin tuottaa vähän ajateltavaa. Motorisestihan nuoret ja lapset pesivät aikuiset kursseilla taidoissa mennen tullen ja se lasten rohkeus tehdä asioita, oli ihailtavaa. Välillä kouluttaja kyllä joutuu tilanteeseen kun keskittymiskyky lapsella siirtyy jonnekin muualle (vedenalla) ja kun aikuiselle voisi samaisessa tilanteessa sanoa/näytettävä asian suoraan, on lasten kanssa kyettävä saamaan kiinnostus luonnollisemmin ja pehmeämmin takaisin itse asiaan. Tämä vie luonnollisesti aikaa ja lomakurssilla harvoin on aikaa tehdä kurssia joka venyy sitä sovittua 3 tai 4 päivää pidemmäksi. Joten jos olette lähdössä reissuun perheen kesken ja jo nyt on mietitty, että junioritkin saavat suorittaa laitesukelluskortin niin kannattaa ilman muuta tehdä homma siirtopapereilla alta pois ja aloittaa täällä lukemaan, oppimaan ja harjoittelemaan.
Kurssin suoritettuaan alle 15 vuotiaille (PADI Junior OWD) syvyysrajat ovat matalemmat kuin muutoin peruskurssin käyneille. Lapset eivät saa myöskään itsenäisesti sukeltaa vaan aina joko aikuisen tai ammattilaisen seurassa. Sitten 15 vuotta täytettyään junnu-kortti voidaan päivittää suoraan aikuisten kortiksi ilman vaatimuksia.
Kurssilaisia Thaimaan ajaltani, kaksi suomalaista opasta ja 10-vuotias superlahjakkuus.
Siirtopaperikurssin voi suorittaa myös nykyään etäkurssina. Ennen puhuttiin kirjekursseista ja olihan se Uuno Turhapurokin onnistunut kouluttamaan itsensä vaikka miksi kirjekurssien kautta. Nykyään homma tehdään verkossa ns. eLearning-kurssina. Homma menee siten, että kurssilainen itse varaa suoraan koulutusjärjestön sivuilta itselleen eLearning-kurssin ja suorittaa se milloin haluaa ja ehtii verkossa. Verkosta löytyy oppimateriaali ja se on sieltä luettavissa myös kurssin jälkeekin. Kun sitten kurssimateriaali on luettu ja tehtävät suoritettu, antaa oppilas kouluttajalle todistuksen siitä, että on suorittanut etäkurssin. Jotta kouluttaja voi todentaa juurikin ko. henkilön suorittaneen kurssin verkossa eikä naapurin kaverin tai lasten tapauksissa vanhemmat, tarkistetaan tietämys pikakoekysymyksillä ja loppukokeessa. Kun tiedollinen puoli on hanskassa, siirrytään tekemään allasharjoitteita ja tämän jälkeen sitten mereen tai avoveteen. Näin tekniikka ja tavat muuttuvat. eLearningin miinuksena on se, ettei peruskurssia ole käännetty suomeksi vaan sen joutuu tekemään englanniksi.
PADI on ensimmäisenä koulutusorganisaationa luonut myös ensimmäisen tabletti-applikaation peruskurssista PADI Open Water Touch.
Se on saatavilla iOS- ja Android-alustoille. Applikaation voi ladata ilmaiseksi näille alustoille ja kouluttajalta tai keskuksesta ostetaan sisältölataukseen oikeuttava koodi, jolla ohjelma sitten lopullisesti haetaan tabletille. Ylläolevasta Youtube-pätkästä näkee kuinka mediasisältö rikastaa kurssimateriaalin ja tekee oppimisesta helpompaa kun näkee videopätkästä mistä puhutaan ja miten joku taito tehdään. Miinuksena tässäkin on kieli – se on saatavilla englanniksi, muttei suomeksi.
Mitäs sitten jos haluan vain snorklata?
Mitään suositustahan tai vaatimusta ei ole, että snorklaajan pitäisi käydä kurssi. Kuitenkin PADI Skin Diver on sellainen kurssi, jossa opitaan potkutekniikkaa, hengitystekniikkaa ja turvallisuutta snorklattaessa. Thaimaassa Raya Diversilla on snorkkelioppaat reissuilla, jotka auttavat ja opastavat snorklaajia vaikka kädestä pitäen. Viime talvena erityisesti mieleeni jäi Launo-niminen kaveri. Hän oli tekemässä työharjotteluaan Koh Lantalla Raya Diversilla ja oli suuri ilo ja kunnia työskennellä hänen kanssaan – ammattitaitoinen, asiakaspalvelulähtöinen ja sanavalmis urheilijanuorukainen, jolla ei koskaan jäänyt sanat suuhun. Nyt Launo on lähdössä talveksi taas Lantalle ja tällä kertaa hän suorittaa divemaster- eli sukellusoppaan kurssin ja aikoo toimia myös laitesukellusoppaana veden alla. Toivon Launolle mukavia ja lämpimiä sukelluksia Thaimaassa! Keep up bro, u r the man!
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.